°C
↑ °C  ↓ °C
 
L'or blanc de Cambrils

SALINES DE CAMBRILS

Gràcies a les surgències de fonts d’aigua salada a la zona de Cambrils (el Solsonès), ja des de l’edat mitjana era ben apreciat aquest or blanc que obtenien evaporant l’aigua salada.

El Salí de Cambrils és una antiga explotació datada documentalment del 1780, emplaçada en un lloc escarpat. El sistema d’obtenció de la sal era artesanal. L’aigua salada s’emmagatzemava en grans basses i des d’aquestes basses es transportava a les eres o bancals d’evaporació amb un sistema de canals de fusta, recs i reguerons. Dins de l’explotació podem observar-hi 5 molins; 2 són de sal, un de farina, un de pinso i un de pelador. Tots aquests molins funcionaven gràcies a l'impuls de l’aigua dolça, que, perquè tingués prou força per fer funcionar les aspes dels molins, s’emmagatzemava en una bassa i quan es volia fer anar el molí s’obria una aixeta i l’aigua retornava al riu.

El 1963 va ser l’últim any que es va treure sal de l’explotació del Salí de Cambrils.
Actualment s’està restaurant aquest complex i es fan visites guiades des del Centre de Natura per difondre aquest espectacular indret.

 

Més informació a www.salidecambrils.cat

 

Odèn
El Pirineu més aprop!
T 973-481700 F 973-481700
ajuntament@oden.cat