ROQUES DE MEDES – MÓRA LA COMDAL

 • Distancia: 13,6 km
 • Ruta: circular
 • Dificultat: difícil
 • Temps: 5 h
 • Desnivell: 710 m
 • Estacionalitat: Hivern,
 • Tardor, Primavera

Tríptic caminada (PDF)
Enllaç Wikiloc

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

 1. Mirador de Serra-seca. Seguim la carretera en direcció a Cambrils, aviat agafem un corriol a l’esquerra amb les marques de GR. El camí segueix la carena amb bones vistes a 360º.
 2. 1,8 km. Trencall. Deixem el GR que marxa a la dreta i continuem recte. Travessem l’estrat de Roques Blanques i voregem el Pla de les Guàrdies per ponent. Som al punt més alt de l’itinerari, 1370 m. Abans d’arribar al coll de Femia deixem el camí planer i baixem per la carena. Trobem la pista que ve del coll i continuem baixant pel llom del serrat.
 3. 2,7 km. Canvi de direcció. En un petit replà de la carena, girem 90º a l’esquerra i baixem per un dret camí. Cal anar amb compte amb la grava. Després de més de cent metres de desnivell el pendent se suavitza i caminem entre cingles.
 4. 3,6 km. Torrent Mal. Impressionant congost. De seguida trobem la font de Torrent Mal, més endavant ens podem acostar a un esperó de roques per veure, a sota, les Medes. Continuem endavant, ens apropem a les roques Encantades, les voltem i passem la font Voltrera.
 5. 6,8 km. Coll d’Artigues. Deixem una pista planera i baixem per un petit grau a l’esquerra. El camí baixa dret per l’esquerra del torrent d’una canal arbrada. Arribem al fons del barranc on trobem una pista que el segueix per dins.
 6. 8 km. Camí del Capellà. A la cruïlla seguim la pista cap a l’esquerra. Som al punt més baix de la ruta, 763 m. Seguirem les pistes més fressades.
 7. 11,4 km. Santa Magdalena del Sàlzer. Deixem l’església romànica a la nostra dreta i continuem per la pista principal. Passem pel costat d’un dipòsit d’aigua i recuperem el GR1.
 8. 12 km. Collada del Sàlzer. Trobem la carretera, la seguim a l’esquerra, aviat el GR s’enfila per un corriol a l’esquerra i ja no el deixarem fins al final de la ruta.
 9. 13,63 km. Mirador de Serra-seca.

Llocs d’interès

0, 8.- Mirador de Serra-seca i monument al Tour. Al costat del lloc d’inici hi ha un mirador elevat, 1.234 m, amb unes àmplies vistes de 360º.
El 10 de juliol de 2009, per aquest coll de Serra-seca, hi va passar la 7a etapa del Tour de França. El recorregut començava a Barcelona i després de 224 km acabava a Arcalís. L’Ajuntament va aixecar aquest monument en record d’aquell esdeveniment.

3.- Roques Encantades. Al nord de la vall de Mora Comtal hi ha la serra dels Obacs amb unes formacions rocoses que ens recorden Montserrat. De totes les formacions de conglomerat destaquen les roques de Medes amb unes grans agulles conegudes com els Torms i les Encantades presidides per dues roques amb forma humana que es petonegen, les Amoroses. Aquests conglomerats es van formar entre 24 i 34 milions d’anys.

6.- Santa Magdalena del Sàlzer. Ermita romànica del segle XII amb teulada de lloses. L’edifici és d’una sola nau rectangular coberta amb volta de canó i acabada amb un absis semicircular. Té un campanar d’espadanya amb dues obertures. És curiosa la finestra sobre la porta d’entrada amb forma de pany i d’una sola peça de pedra tosca.