ROCA DE CANALDA, BALMES

  • Distancia: 6,5 km
  • Ruta: circular
  • Dificultat: moderada
  • Temps: 3 h
  • Desnivell: 300 m
  • Estacionalitat: Estiu,
  • Tardor, Primavera

Tríptic caminada (PDF)
Enllaç Wikiloc

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

0. Sortim de l’església de Sant Julià, pugem per la carretera i després per una pista que s’enfila dreta pel costat de l’escola seguint el GR1

1. Casanova. Deixem el GR i continuem per la mateix pista, travessem la carretera i seguim pujant pel mateix cam

2. Roca de Canalda. A tocar de la Roca deixem la pista i agafem un corriol a l’esquerra que passa prop de la impressionant paret de roca. Anem per sota les coves del Moros, l’espluga Malera, la semiagulla del Ditet i ca l’Andreu.

3. Ca la Rita. Seguim cap a ponent per un corriol proper a la roca. En la bifurcació següent agafem el corriol de l’esquerra que primer baixa una mica, després planeja i puja suaument.

4. Zoo del Pirineu. El trobarem seguint una pista a l’esquerra. Passem per l’esquerra de la tanca del zoo fins a travessar la carretera. Seguim avall per una pista.

5. GR1. Girem a l’esquerra tot seguint les marques vermelles i blanques que ens acompanyaran fins a Canalda.

6. Rasa de la Costa del Puit. Seguim per la mateixa pista i més endavant, en una bifurcació, anem per la dreta i de seguida agafem un corriol a l’esquerra.

7. Saleres de la Casanova. Girem a la dreta i recuperem el camí de pujada.

Llocs d’interès

0.- Canalda. El poble està situat al sector oriental del municipi d’Odèn. Està format per un petit nucli de cases i algunes masies disperses pel territori, arrapades en replans al peu del puig Sobirà. L’església parroquial, dedicada a Sant Julià, és d’origen romànic i ha estat molt modificada en èpoques posteriors. A més del nucli, que té una altitud de 1.150 m, a llevant hi ha Puig-arnau, a ponent Cavallera i la baronia d’Encies a migdia. Presideix el terme la gran roca de Canalda amb coves que foren habitades des de temps remots i, alguna, fins no fa gaires anys.

2,3.- Roca de Canalda Aquesta impressionant muralla fa quasi dos quilòmetres de llarg i en algun punt supera els 200 m d’alt. A la paret hi conviuen les vies d’escalada amb els nius d’ocells.

3.- Ca la Rita. Aquest racó es coneix amb el nom de la darrera estadant que hi va viure fins els anys vuitanta del segle passat. Sota l’àmplia balma hi ha la casa adossada a la roca, corrals, una font i una era on es podia batre sota aixopluc.