ROCA DE CANALDA, ELS COLLS

  • Distancia: 7,8 km
  • Ruta: circular
  • Dificultat: difícil
  • Temps: 3,5 h
  • Desnivell: 740 m
  • Estacionalitat: Estiu,
  • Tardor, Primavera

Tríptic caminada (PDF)
Enllaç Wikiloc

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

0.- Sortim de l’església de Sant Julià, pugem per la carretera i de seguida seguim el GR1 per una pista que s’enfila dreta pel costat de l’escola.

1.- 0,7 km. Casanova. Deixem el GR i continuem per la pista, travessem la carretera i seguim pujant pel mateix camí.

2.- 1,5 km. Roca de Canalda. La pista continua cap al darrera la roca, la seguim. Després de la rasa agafem un antic camí a l’esquerra que puja per la codina despullada de vegetació. Tornem a sortir a la pista.

3.- 1,9 km. La Teularia. Agafem la pista de l’esquerra que mor una mica més amunt, a les Saleres. Girem 90º a la dreta i continuem per un dret camí de ròssec. Més endavant el corriol gira a l’esquerra i suavitza la pujada. El camí es va acostant a la carena de la roca de Canalda i després la segueix amunt per un corriol poc marcat.

4.- 3,6 km. Els Colls. El punt més alt del nostre itinerari, 1.700 m d’alt i amb unes vistes extraordinàries. A ponent trobarem una pista que baixa dreta per l’altre vessant de la Roca.

5.- 4,8 km. Cruïlla. Continuem per la pista de l’esquerra i quasi immediatament agafem un corriol a l’esquerra que passa per espluga Gràtines, baixem i trobem un altre camí que seguim a l’esquerra fins a una gran balma.

6.- 5,5. Ca la Rita. Seguim cap a llevant per un corriol proper a la roca. Passem per ca l’Andreu, la semiagulla del Ditet, espluga Malera. Baixem per un corriol en direcció sud est fins a retrobar la pista per on hem pujat que seguim en sentit invers fins a Canalda.

Llocs d’interès

0.- Canalda. Situat al sector oriental del municipi d’Odèn, està format per un petit nucli de cases i algunes masies disperses pel territori, arrapades en replans al peu del puig Sobirà. L’església parroquial, dedicada a Sant Julià, és d’origen romànic i ha estat molt modificada en èpoques posteriors.

4.- Els Colls. Sabies que coll a més de pas entre muntanyes també significa turó? El llatí diferenciava entre collum i collis que en català es van convertir tots dos en coll. Des dels Colls se’ns obre una àmplia vista de més de mitja Catalunya.

5, 6.- Roca de Canalda Aquesta impressionant muralla fa quasi dos quilòmetres de llarg i en algun punt supera els 200 m d’alt. A la paret hi conviuen les vies d’escalada amb els nius d’ocells.

6.- Ca la Rita. Aquest racó es coneix amb el nom de la darrera estadant que hi va viure fins els anys vuitanta del segle passat. Sota l’àmplia balma hi ha la casa adossada a la roca, corrals, una font i una era sota aixopluc.