TOSSAL DE CAMBRILS

  • Distancia: 10,8 km
  • Ruta: circular
  • Dificultat: moderat
  • Temps: 4 h
  • Desnivell: 630 m
  • Estacionalitat: Estiu,
  • Tardor, Primavera

Tríptic caminada (PDF)
Enllaç Wikiloc

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

0. Comencem a la bàscula municipal de Cambrils, una mica més amunt de la fonda ca l’Agustí, seguim carretera amunt, a uns 125 metres girem a la dreta i pugem per un dret corriol.

1. Trobem una pista de formigó, la seguim a la dreta. Des d’un revolt tancat podem contemplar la gran balma de Cordes. Després de la corba agafem un corriol a la dreta, que més endavant seguirà pel costat de la rasa, la tenim quasi tota l’estona a la nostra dreta. Travessem una pista i continuem pel mateix corriol però ara per l’altre costat de la rasa.

2. Coll de Veça sobre dues basses. Retrobem la pista que puja al Pedró dels Quatre Batlles, que seguirem a la dreta una bona estona. Al costat del camí anirem trobant clots de trumfos.

3. El Portet. Deixem la pista i marxem a la dreta per una altra poc marcada que segueix els Prats pel mig, la vall es va estrenyent i entrem a la rasa de desguàs.

4. Deixem la rasa de Vallisera i seguim un corriol mig planer a la dreta que va planejant després d’una lleugera pujada inicial. Seguim la direcció nord-sud.

5. En el moment que girem cap a l’oest se’ns obren unes àmplies vistes sobre Montserrat, la Mola, Montseny, puig Sobirà, el castell d’Odèn… El camí comença a davallar.

6. Compte, el corriol segueix baixant però nosaltres hem de marxar per un altre a la dreta que travessa un prat. Passem per la balma de cal Jaumetó. Baixem, planegem, travessem el torrent Lleu i pugem.

7. Deixem una pista que puja i marxem a l’esquerra tot planejant.

8. Travessem el camp de Sant Martí fins a trobar un corriol.

9. Coll de Falquet. Passem pel costat de dipòsit d’aigua i baixem per la pista que marxa en direcció NW, en un parell de ziga-zagues som a la carretera i pocs metres més avall, a la bàscula.

Llocs d’interès

0.- Cambrils. És una de les cinc parròquies que formen el municipi d’Odèn. A més del nucli principal amb la parròquia, ajuntament i dues fondes, té els nuclis del Racó a llevant i Llinars al nord. Destaquen les restes del castell i diverses ermites d’origen romànic, a més del Salí, una antiga explotació per obtenir sal de la surgència salada.

B) Balmes. El recorregut passa per dues balmes obrades, l’espluga de Cordes, una gran balma de seixanta metres de llargària per cinc de fons amb una construcció per al bestiar i una altra de pedra seca amb sostre de fusta, un carro i petits camps esglaonats. La balma del Jaumetó és més modesta, fa vint-i-vuit metres d’obertura per vuit de fons. Hi ha les restes de les parets que formaven l’habitatge.

C) Tossal de Cambrils. És una muntanya mitjana que forma part de l’estrep occidental del massís del Port del Comte. El cim de 1.803 metres és arbrat i amb poques vistes, en canvi en cotes inferiors s’obren àmplies panoràmiques.

2.- Clots de trumfos. Trumfos és com s’anomenen les patates a pagès. Els clots són uns forats de pedra seca coberts amb una falsa cúpula o amb un sostre de bigues que mantenen els trumfos a una temperatura bastant constant i amagats de la llum per tal de conservar-los durant l’hivern.